Festival Pays de Danses

Van26/01 tot24/02/2018 Théâtre de Liège

Auteur & Metteur en scène
Compagnie Unetelle

Hoofdartikel
Na Zuid-Korea in 2014 en Argentinië in 2016 wijdt het festival Pays de Danses een deel van zijn programmatie aan Zuid-Afrika waar kunst en activisme hand in hand gaan. In hun stukken herdefiniëren Robyn Orlin, Mamela Nyamza, Gregory Maqoma en de Via Katlehong Dance Company, evenals het choreografisch koor Phuphuma Love Minus de plaats van identiteit, gender, religie, huidskleur, traditie en sociopolitieke ontwikkeling in hun land. De afbeelding die ons festival illustreert – het portret van Miss D’vine, genomen door de fotograaf Zanele Muholi – vormt een bijkomende getuige van het fervente militantisme dat deel uitmaakt van post-apartheid Zuid-Afrika.

Verschillende kunstenaars, waaronder de choreograaf Bouchra Ouizguen en de Noorse compagnie Carte Blanche (Prijs van de Kritiek voor de beste dansvoorstelling in Norway), het creatief duo François Chaignaud en Cecilia Bengolea dat voor het eerst aanwezig is in Luik, en de poëet Raimund Hoghe, bieden exclusieve mogelijkheden om onze blik te openen voor allerlei soorten mengvormen.
Deze editie 2018 is rijk aan evenementen en garandeert de langverwachte terugkeer van twee grote Belgen in het internationale kunstlandschap naar het Luikse podium. Anna Teresa De Keersmaeker doet ons immers de eer aan om te dansen, en Jan Fabre brengt een iconoclastische ode aan België.

Het festival neemt ook de rol op van ambassadeur van de bruisende choreografische creativiteit van de Federatie Wallonië-Brussel. In dit kader doen we een oproep om de unieke werken van Fré Werbrouck met Murmurô, en Olga de Soto met (Elle) retient te ontdekken, net als drie vertoningen in wereldpremière: 10.10 van Caroline Cornélis, Le Sourire des égarés van Karine Pontiès en How to proceed (working title), een voorstelling die Thomas Hauert brengt ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van zijn gezelschap. De hiphop en de Luikse krump staan tijdens de twee avonden in de schijnwerpers. De jongsten worden op hun beurt verwacht op het Petit Pays de Danses dat hen zes voorstellingen voorschotelt die allen een thema naar voor brengen dat relevant is voor elke leeftijd.
In samenwerking met de culturele centra van Chiroux, Chênée, Huy, Seraing, Engis, Verviers en la Cité Miroir, beroert Pays de Danses niet alleen de Provincie Luik, maar ook haar regionale partners in Eupen, Hasselt en Maastricht.
Samen met hen hopen wij te genieten van deze programmatie die achterhaalde zekerheden, het ‘knip- en plakwerk’ van goede smaak en andere houdingen van ‘neem het maar van mij aan’ omverwerpt.

 

De dansers en choreografen gebruiken de dans als een instrument om na te denken over de wereld, de menselijkheid, het individu, de seksualiteit, het multiculturalisme, de angst, de toekomst, de uitwisseling, de liefde voor het beroep evenals de levensvreugde en -lust. Wanneer de dans zich opdringt als de kunst om alles uit te drukken via het lichaam en het wezen in beweging. Zonder een woord.

 

Serge Rangoni,
Directeur-generaal
Pierre Thys,
Directeur externe betrekkingen
Verantwoordelijk
voor het programmeren van dans

Praktisch

Théâtre de Liège Open de kaart Verberg de kaart
Laden van de kaart...
Boeken