Prospero

Stichting van de Prospero-groep

 

Tussen 2008 en 2012 hebben zes schouwburgen met de steun van het Cultuurprogramma van de Europese Unie een samenwerkingsproject opgericht onder de naam ‘Prospero’. Sindsdien hebben vier onder hen bijkomende partners uitgenodigd om zich aan te sluiten met het oog op de oprichting van Prospero als vereniging. Dit zijn de verschillende partners:

 

Théâtre National de Bretagne (Rennes, Frankrijk) – coördinator

en zes medeorganisatoren:

 

Théâtre de Liège (België)

Emilia Romagna Teatro Fondazione (Modena, Italië)

Schaubühne am Lehniner Platz (Berlijn, Duitsland)

Göteborgs Stadsteatern (Zweden)

World Theatre Festival Zagreb (Kroatië)

Athens & Epidaurus Festival (Griekenland).

Ze hebben beslist drie jaar lang (juli 2014 – juni 2017) rond twee speerpunten te werken:

 

1) De ontwikkeling van de Europese creatie: ze bepalen, steunen en begeleiden zes omvangrijke creaties. De eerste drie zijn:
You are my Destiny (Lo stupro di Lucrezia) van en met Angélica Liddell (Spanje), 
The Forbidden Zone
 van Duncan Macmillan met Katie Mitchell (Engeland, Duitsland),
Ti regalo la mia morte, Veronika van Federico Bellini, vrij naar het werk van Rainer Werner Fassbinder, geregisseerd door Antonio Latella (Italië).

Deze opvoeringen worden vertoond tijdens Europese tournees.

 

2) De opleiding van jonge acteurs:

  • De leden van de Prospero-groep gaan met scholen of opleidingsstructuren aan de slag. Zes lichtingen ontdekken een ander land, een andere toneelcultuur en een andere onderwijsmethode tijdens workshops van minimaal 2 weken.
  • Elk jaar trekken de leerlingen van deze scholen naar Berlijn om aan het Festival of International New Drama deel te nemen. Het F.I.N.D.+ wordt in het voorjaar georganiseerd door de Schaubühne en focust op hedendaags werk. Een zestigtal jonge acteurs kunnen er kennismaken met de voorstellingen, kunstenaars ontmoeten en aan workshops deelnemen.

Een nieuwe versie van dit project, “Prospero, sharing our differences”, is nu in voorbereiding en zal in de zomer 2018 worden gelanceerd. Voor deze nieuwe editie zullen de vaste partners uit Luik, Rennes, Modena, Berlijn en Göteborg zich associëren met de Odéon-Théâtre de l’Europe in Parijs, het Kroatische Nationale Theater in Zagreb, het São Luis Teatro Municipal in Lissabon en de Toneelgroep Amsterdam.

 

 

Link