Bérénice

Bérénice is een netwerk van culturele en sociale actoren die zijn opgericht in de Grote Regio (Lotharingen, Luxemburg, Saarland, Rijnland-Palts, Wallonië, Duitstalige Gemeenschap van België) om discriminatie te bestrijden. Dit netwerk brengt verschillende partners samen, waaronder de toonaangevende vereniging Passages (Metz), evenals de EPCC Metz en Scènes, het Théâtre de Liège, het Trier Theater (Theater van Trier, Duitsland) en de Chudoscnik Sunergia (Eupen).

 

Het is met het doel vragen te stellen over de innovaties die het mogelijk maken om kunst en cultuur te herdenken als een manier om mensen te verbinden, die het Bérénice-project bedacht is. Deze laatste groep brengt instellingen samen zoals festivals, plaatsen van creatie, verenigingen, allemaal ervan overtuigd dat cultuur en entertainment een sleutelrol te spelen hebben bij sociale inclusie. Deze instellingen willen dichter bij het sociale veld komen om nieuwe vormen van culturele diversiteit te eren, te innoveren en te experimenteren, het wederzijds begrip te versterken en alle vormen van discriminatie te bestrijden.

 

Verschillende grensoverschrijdende landen hebben niet dezelfde aanpak of dezelfde definitie met betrekking tot identiteit, sociaal gebied, gemeenschappen en migratie. Deelnemen aan een grensoverschrijdende aanpak betekent dat verschillende partners samen kunnen komen om gemeenschappelijke oplossingen te vinden, waarbij menselijke en financiële middelen worden gebundeld om te innoveren, nieuwe benaderingen van inclusieve culturele acties te bedenken en te experimenteren. Het stelt kunstenaars uit de Grote Regio ook in staat om deel te nemen aan een proces van grensoverschrijdende creatie en om zich internationaal te ontwikkelen.

 

Drie acties zijn opgezet rond dit project: het Bérénice-label, de Bérénice-fabriek en de Bérénice-caravan.

 

De shows van het seizoen 2020-2021 in het Théâtre de Liège:

Queen Blood

Pink Boys

Muhammad

Je crois que dehors c’est le printemps

Une tentative presque comme une autre

europe interregGR berenice