THEATER, DANS, JONG PUBLIEK, CIRCUS, TENTOONSTELLINGEN

Het Théâtre de Liège is een van de vier Centres Dramatiques de la Fédération Wallonie-Bruxelles (België). Voorts krijgt het ook de titel van Centre européen de création théâtrale et chorégraphique, gezien de productie en verspreiding van theater en hedendaagse dans op lokaal, regionaal en internationaal niveau.

Sinds Serge Rangoni in 2004 aan het hoofd staat, heeft het Instituut zich aanzienlijk ontwikkeld, met ieder seizoen een veertigtal voorstellingen waarvan een tiental creaties.

Op het rijke en diverse programma staan voorstellingen van bekende Belgische en buitenlandse regisseurs en choreografen, van internationaal bekende toneelspelers (Isabelle Huppert, Mélanie Laurent, Emmanuelle Béart, Toni Servillo, Denis Podalydès, …) en ook rijzende artiesten, die de ambassadeurs zijn van de cultuur van morgen.

Bovenop het seizoensprogramma, doet het Théâtre de Liège de stad om de twee jaar ook daveren op het ritme van het festival Émulation, dat gewijd is aan jonge Belgisch-Franstalige gezelschappen die, met hun enthousiasme en (ir)relevantie, verschillende plekken in de stad aandoen.

Deze resem ontdekkingen worden aangevuld met de internationale biënnale ‘Pays de Danses’, een reis naar alle vormen van hedendaagse internationale choreografische kunst (Batsheva Dance Company, Eun-Me Ahn Dance Company, Constanza Macras, Virgilio Sieni, Anne Teresa De Keersmaeker, …).

De seizoenen zijn ook nog doorspekt met twee andere belangrijke rendez-vous: het festival IMPACT, dat gaat over de relatie tussen podiumkunsten en nieuwe technologieën in een optiek van samenwerking tussen de sectoren Cultuur, Onderzoek, Onderneming en Vorming; het festival Corps de Textes, dat gewijd is aan alle soorten literatuur en waarvan het programma overal in de stad te vinden is.

Het Théâtre de Liège is centraal gelegen in de Euregio Maas-Rijn en de ‘Grande Région’ en overschrijdt de grenzen dankzij een samenwerking met prestigieuze internationale instellingen zoals het Festival van Avignon, het Théâtre National de la Colline en Théâtre National de Chaillot in Parijs, de schouwburg van de stad Luxemburg, Maastricht en Hasselt, het Nationaal Theater van Korea, … waarbij er wordt samengewerkt aan de voorstellingen van de bekende regisseurs en choreografen van vandaag de dag (Krzysztof Warlikowski, Christine Letailleur, La Tristura, Ivo van Hove, Katie Mitchell of Pippo Delbono van wie de producties in het Frans worden aangeboden…).

De actieve deelname aan tal van Europese projecten versterkt zijn positie op het internationaal toneel naast andere grote instellingen: het Maison de la danse in Lyon, de Schaubühne in Berlijn, het Nationaal Theater van Kroatië in Zagreb, het Odéon-Théâtre de l’Europe in Parijs, het San Luiz Theater in Lissabon, de Stadsschouwburg van Göteborg, de Onassis-stichting in Athene, …

Het Théâtre de Liège staat in voor de gedelegeerde productie van voorstellingen van tal van artiesten van de Fédération Wallonie-Bruxelles en begeleidt deze in hun ontwikkeling door middel van een partnerschap (Ayelen Parolin, Aurore Fattier, Salvatore Calcagno, Thomas Hauert, le Collectif Mensuel, …); dankzij de coproductie van het werk van buitenlandse artiesten krijgt het theater ook een internationale uitstraling, en daar hebben Belgische artiesten die door de instelling worden gesteund ook baat bij.

 

EEN PAREL VAN HET ERFGOED VAN DE STAD LUIK

In 1779 richtte Prins-bisschop Van Velbrück de Société libre d’Émulation (de vrije vereniging L’Émulation) op om de Kunsten, Letteren en Wetenschappen te cultiveren.

De Émulation – het gebouw waarin deze wetenschappelijke vereniging was gevestigd – floreerde in de loop der jaren tot 20 augustus 1914, toen het gebouw door Duitse represailles volledig werd verwoest.

In 1939 werd de Émulation door Julien Koenig heropgebouwd, in neoclassicistische stijl, waarbij gebruik werd gemaakt van moderne technieken voor die tijd. Zestig jaar later werd het gebouw niet meer gebruikt en verkeerde het in een staat van ernstig verval.  In 1998, toen het als monument werd geklasseerd, kwam het op de lijst terecht van bedreigde monumenten. In het jaar 2000 werd dan besloten om de Émulation te restaureren en er het Théâtre de Liège te vestigen, dat ‘tijdelijk’ naar de Place de l’Yser was verhuisd.

De Luikse architecten Pierre Hebbelinck en Pierre de Wit namen de verantwoordelijkheid op om de herbestemming van het gebouw in goede banen te leiden. In oktober 2013 werd het officieel ingehuldigd.

Het Théâtre de Liège, opgetrokken uit hout, beton en glas, beschikt over een oppervlakte van maar liefst 7.800 m2 waarin neoclassicisme en hedendaags design hand in hand gaan. Pilaren, lijstwerk en vergulde decoraties gaan er samen met Vitra-meubels van de bekende Franse designer Jean Prouvé, hetgeen een pure maar toch warme sfeer creëert.

Het fraai staaltje architectuur wordt kracht bijgezet met een tekstuele bijdrage van de Luikse kunstenaar-performer Patrick Corillon, wiens magische woorden het gebouw in zijn geheel verlevendigen.

  • De grote zaal: Salle de la Grande Main / 557 zitplaatsen
  • De kleine zaal: Salle de l’Œil vert / 145 zitplaatsen op een mobiele tribune
  • Tentoonstellingsruimte: Salle des Pieds légers
  • De repetitiestudio Salle des Nouvelles Têtes

Het Théâtre de Liège omvat twee toneelzalen, een kunstgalerij, een repetitiestudio en verder ook nog andere comfortabele ruimtes om het publiek te verwelkomen: een bar – het café des arts op het gelijkvloers – en een restaurant in de prachtige salons op de tweede verdieping.

Deze ruimtes, ideaal voor ontspanning, zijn perfect aangepast voor elk type receptie, evenement of privéfeest.

Leuk om weten

Met zijn 65 000 toeschouwers en meer dan 250 voorstellingen per seizoen, is het Théâtre de Liège vandaag de dag theater nummer 1 van Wallonië. Het kan verder rekenen op een team van een zestigtal vaste medewerkers, waaronder de vakmensen van de decor- en kostuumateliers.