En une Nuit – Notes pour un spectacle

Van31/01 tot03/02/2023 Salle de l’Œil vert

Ferdinand Despy, Simon Hardouin, Justine Lequette et Eva Zingaro-Meyer

In de nacht van 1 november 1975 werd Pier Paolo Pasolini vermoord op het strand van Ostia. Tijdens zijn leven bleef de Italiaanse dichter voortdurend iedereen waarschuwen voor de catastrofe die zich aan het voltrekken was: culturen die verdwijnen tegenover de consumptiemaatschappij die op andere manieren in de wereld staat. Vandaag heeft de uniformering zich rampzalig verspreid. De nacht van de moord is het startpunt van deze voorstelling met twee acteurs en twee actrices. Maar wat voor voorstelling? Wat moeten we doen met Pasolini, zijn dood, zijn alarmkreet? Hoe kan de geschiedenis worden verteld, of liever, hoe kan een andere geschiedenis worden verteld dan die van de onontkoombare vooruitgang die ons tot vervelens toe wordt herhaald? Met kostuums, een decor in opbouw, hun vragen en meningsverschillen deelt het collectief met het publiek hun ‘Aantekeningen voor een voorstelling’ die lijken op een mijmering. We ontmoeten een volledig vergeten wereld: Pasolini zelf, een Italiaanse actrice uit de jaren zestig, een schilder uit de Renaissance, mythische of gefantaseerde figuren, getuigen van een bijzondere vitaliteit. Met amusement tracht het kwartet het pessimisme te ordenen in een onvoltooid, bruisend werk en wapent het zich om met de huidige situatie om te gaan. Behoorlijk opwindend!

Bord de scène à l’issue du spectacle le mercredi 1.02

COPRODUCTION

D’après l’œuvre de Pier Paolo Pasolini

Ecriture, mise en scène et interprétation Ferdinand Despy, Simon Hardouin, Justine Lequette, Eva Zingaro-Meyer

Collaboration à la mise en scène et assistanat Orell Pernot-Borràs

Scénographie et création costumes Elsa Séguier-Faucher

Création lumières Caspar Langhoff, Lila Ramos Fernandez

Régie lumière Lila Ramos Fernandez

Assistanat à la mise en scène Antoine Herbulot

Regard artistique Nicolas Mouzet-Tagawa

Regard dramaturgique Nathanaël Harcq

Aide à la création sonore Laurent Gueuning, Eric Degauquier, John Cooper

Coach vocale Brigitte Romano

 

Production déléguée Le Vilar

Coproduction Théâtre Varia, Théâtre de Liège, Maison de la culture de Tournai/Maison de création, L’Ancre, Mars-Mons Arts de la Scène, Réseau Puissance 4, Théâtre Sorano (Toulouse), CDN (Tours), La Loge (Paris), TU (Nantes).

Diffusion Habemus Papam

Avec le soutien de la Fédération Wallonie-Bruxelles / Service Théâtre, Tax Shelter du Gouvernement fédéral belge et Inver Tax Shelter, FRART, Arsenic 2 Herstal, Festival de Liège, le CORRIDOR, Centre culturel de Chênée, Chez papy (Liège).

Remerciements Marie Alié, Patrick Bebi, Irène Berruyer, Nora Boulanger-Hirsch, Dominique Brevers, Marie Devroux, Emy Docquier, Nathanaël Docquier, Thomas Dubot, Marion Gabelle, Catherine Hance, Alice Tahon, Baptiste Montagnier, Brigitte Romano, Anna Schaeffer, Léo Smith, Anne-Sophie Sterck.

© Elsa Seguier Faucher

Praktisch

1h45
 • 20:00 mardi 31 janvier
 • 19:00 mercredi 01 février
 • 13:30 jeudi 02 février
 • 20:00 jeudi 02 février
 • 20:00 vendredi 03 février
Salle de l’Œil vert Open de kaart Verberg de kaart
Laden van de kaart...
 • Plein tarif 15 €
 • 65ans+/Carte prof/Groupe10+ 15 €
 • -30ans/Pro/Dem.d'emploi 9 €
 • Groupe scolaire 8 €
 • -15ans 7 €
 • Etudiants Conservatoires Art de la parole 5 €
Boeken