Robertson : Siècle des Lumières, théâtre des ombres, spectacle des savoirs

De6/11/2017 Salle de l’Œil vert

Philippe Raxhon

Conference in French / Free admission

In het kader van de conferenties van de Alliance française de Liège.

De Liégeois Etienne-Gaspard Robertson (1763-1837) was een tijdgenoot van het tijdperk van de revoluties die maakte onze dag ontstaan. Zijn nieuwsgierigheid, de veelheid van haar activiteiten op het gebied van wetenschap en kunst, zijn avontuurlijke leven, maken hem tot een uitzonderlijk karakter en nog grotendeels onbekend.

De conferentie zal proberen de man te volgen, maar de uitdaging is niet klein: op 7000 meter hoogte in een ballon, in de boog van zijn ervaringen met Volta, in zijn fantasieën of verschijnen en verdwijnen en de Griekse goden skeletten als bij toverslag, in de drukke straten van Parijs Napoleon, in de meanders van het geheugen.

Philippe is Honorary Raxhon FNRS gekwalificeerde onderzoeker en professor aan de universiteit van Luik, waar hij leidt de hedendaagse geschiedenis Service en Research Unit Memory en Foresight.

Hij heeft zojuist aan de Universiteit van Luik Press boek van het Bicentennial van de Universiteit van Luik en Prospective Memory. Universiteit Luik (1817-2017).